Εγκατάσταση Χλοοτάπητα

Σύμφωνα με το μεγάλο ζωγράφο Francis Bacon δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να μας ηρεμήσει από το απέραντο πράσινο, που δίνει ο χλοοτάπητας. Ο καλοσυντηρημένος χλοοτάπητας είναι αυτός που δίνει το φόντο του κήπου και δίνει την αίσθηση της καθαριότητας, καθώς κατακρατά τη σκόνη της ατμόσφαιρας.

Τι να διαλέξουμε

Τα βασικά κριτήρια είναι οι συνθήκες που επικρατούν στον κήπο και η χρήση για την οποία προορίζουμε τον χλοοτάπητα. Υπάρχουν ποικιλίες και μείγματα ποικιλιών κατάλληλα για παραθαλάσσιους ή ορεινούς κήπους, για σκιερούς ή ηλιόλουστους, για χώρους που προορίζονται για παιχνίδι ή για αυτούς όπου το μόνο που ζητάμε είναι απλώς να περνάμε.

Οι ποικιλίες

Όλες οι ποικιλίες και τα μείγματα τους χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τις θερμόφιλες και τις ψυχρόφιλες.

Θερμόφιλα είδη χλόης

Cynodon dactylon, Bermuda grass, Buchloe, Zoysia, Anapoxus, Paspalum, Penninsetum or Kikuyu, Dichondra repens

Ψυχρόφιλα είδη χλόης

Festuca, Poa Lolium, Agrostis, Bromus, Cynosurus, Pucconellia

Εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα

Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να έχει έναν επιτυχημένο χλοοτάπητα τα οποία είναι περίπου τα ίδια είτε σπείρουμε είτε τοποθετήσουμε έτοιμο “τάπητα”. Η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο τρόπους εγκατάστασης χλοοτάπητα είναι ότι με τον “έτοιμο” έχουμε άμεσο οπτικό   αποτέλεσμα, ενώ μπορούμε να τον πατήσουμε 7-10 ημέρες μετά την τοποθέτηση του.

Α. Με σπορά

  1. Επιλογή του χώρου μέσα στον κήπο όπου θα εγκατασταθεί ο χλοοτάπητας με επιστημονικά και πρακτικά κριτήρια. σχεδιασμός συστήματος αυτόματου ποτίσματος με υπόγειους ή υπέργειους εκτοξευτήρες..
  2. Αν το χώμα δεν είναι καλό, φέρνουμε νέο κοσκινισμένο και απαλλαγμένο από πέτρες. Αν το υπάρχον χώμα είναι κατάλληλο, το καθαρίζουμε από πέτρες ή ρίζες παλιών δέντρων. Ακολουθεί καλό φρεζάρισμα.
  3. Τοποθετούμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Δηλαδή ανοίγονται τα χαντάκια, τοποθετούνται οι σωλήνες, οι εκτοξευτήρες, οι ηλεκτροβάνες κλ.π.
  4. Γίνεται ισοπέδωση με τσουγκράνα, ώστε το έδαφος να είναι τελείως επίπεδο. Αν χρειάζεται μπορεί κανείς να δημιουργήσει κλίσεις για καλύτερη αποστράγγιση.
  5. Γίνεται αυλάκωμα με την πηρούνα προς μία κατεύθυνση.
  6. Στη συνέχεια γίνεται η σπορά με μείγμα που να ευδοκιμεί στις συνθήκες μας. Η ποσότητα σπόρου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται σπό το είδος του.
  7. Ρίχνουμε παντού κοκκώδες πλήρες λίπασμα για να βοηθήσουμε το χλοοτάπητα στα πρώτα του βήματα…και κάποιο εντομοκτόνο σε μορφή σκόνης για να μη “φάνε” τους σπόρους τα μυρμήγκια. προφυλασσόμαστε με χάρτινη μάσκα από τη σκόνη.
  8. Κάνουμε το “σταύρωμα”, δηλαδή σκεπάζουμε το σπόρο με την πηρούνα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που αυλακώσαμε προηγουμένως το έδαφος.
  9. Ισοπεδώνουμε με κύλινδρο, για να πατηθεί ο σπόρος και να εφαρμοστεί καλά στο έδαφος.
  10. Ποτίζουμε.
  11. Δεν πατάμε και περιμένουμε να φυτρώσει ο σπόρος.
  12. Το πρώτο κούρεμα γίνεται όταν τα νεαρά φυτά φτάσουν το ύψος των 4-5 εκ.
  13. Αν εμφανιστούν μικρά κενά, κάνουμε επισπορά.

Β. Με έτοιμο χλοοτάπητα 

Η διαδικασία της προετοιμασίας του εδάφους δε διαφέρει καθόλου είτε βάλουμε έτοιμο χλοοτάπητα είτε προτιμήσουμε τη σπορά. Αυτά που αλλάζουν είναι τα εξής:

Δεν χρειάζεται να βάλουμε στο χώμα εντομοκτόνα και φυσικά δε χρειάζεται να κάνουμε “σταύρωμα” για να σκεπαστεί ο σπόρος.